Jerusalem in Venray, Nederland, is een plek doordrenkt van geschiedenis en spirituele betekenis. Dit voormalige klooster en later meisjesinternaat heeft een erfenis die teruggaat tot de 15e eeuw, waardoor het een fascinerende bestemming is voor degenen die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis, architectuur en onderwijs.
Het verhaal van Jerusalem in Venray begint in 1467 toen er een klooster werd gesticht onder invloed van de Moderne Devotie-beweging. Deze beweging legde de nadruk op een terugkeer naar de praktijken van het vroege christendom en persoonlijke vroomheid. Het klooster, gewijd aan Sint Antonius de Abt en Sint Ursula met de Elfduizend Maagden, werd bewoond door de Kanunnikessen van Sint Augustinus. Deze vrouwen leefden een leven gewijd aan het kopiëren van boeken, het weven van stoffen en het onderwijzen van meisjes. Feitelijk waren zij de enige instelling in Venray, naast de Latijnse school, die onderwijs mocht geven.
De rustige bestaan van het klooster werd echter verstoord in 1802 toen Napoleon opdracht gaf tot ontbinding ervan. De toenmalige rector, Saedt, verkocht het gebouw in 1810 maar bleef er wonen met de overgebleven voormalige kanunnikessen tot zijn dood in 1835. In zijn testament liet hij het gebouw na aan de Sint Petrus' Bandenkerk, met de bepaling dat het voor meisjesonderwijs moest worden gebruikt zodra dit wettelijk mogelijk was.
In 1838 begon een nieuw hoofdstuk voor Jerusalem toen de regio tijdelijk onder het gezag van de katholieke Belgische regering kwam, wat de oprichting van een nieuw klooster mogelijk maakte. Pastoor Lambertus van Elsberg van Venray, met de hulp van Bisschop Cornelis van Bommel van Luik, nodigde een groep Ursulinen uit Tildonk, België, uit naar Venray. Op 27 september 1838 arriveerden acht jonge Ursulinenzusters in een huifkar en begonnen met de wederopbouw van Jerusalem.
De Ursulinen transformeerden Jerusalem in een gerenommeerd meisjesinternaat, dat bekendheid verwierf in katholiek Nederland en daarbuiten. In 1915 richtten zij de eerste rooms-katholieke meisjesschool voor gymnasium op in Nederland, en in 1928 stichtten zij een middelbare meisjesschool. Deze instellingen werden in 1968 samengevoegd tot de R.K. Scholengemeenschap Jerusalem, een brede school voor meisjes.
Speurtochten in Venray
Ontdek Venray met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Venray op een spannende en interactieve manier!
Ondanks haar roemrijke geschiedenis stond de Ursulinen gemeenschap in Venray in de jaren 70 voor uitdagingen door een afname van religieuze roepingen. Het naoorlogse kloostergebouw werd in 1974 verkocht aan de gemeente Venray en werd omgebouwd tot gemeentehuis. In 1995 werd de school gesloten als onderdeel van een grote reorganisatie van het onderwijs in de regio Horst-Venray. Veel van het personeel en de docenten van Jerusalem verhuisden naar het nieuw opgerichte Dendron College in Horst.
Hoewel de school en het klooster niet meer operationeel waren, leefde de naam Jerusalem voort via het Jerusalem Kunstencentrum, dat dans-, muziek-, schilder-, teken- en theateronderwijs aanbood in het voormalige schoolgebouw. Helaas werd dit kunstencentrum in 2017 ook gesloten vanwege het stopzetten van subsidies.
Hoewel het oorspronkelijke middeleeuwse klooster en de 19e-eeuwse klooster-internaatsgebouwen niet meer bestaan, zijn de overgebleven naoorlogse gebouwen aangewezen als gemeentelijke monumenten. Deze gebouwen getuigen van de rijke geschiedenis en blijvende erfenis van Jerusalem in Venray.
Onder de opmerkelijke alumni van Jerusalem zijn Lucie Vuylsteke, een apotheker en politicus; Leonora Gisberta Leeuwenberg, een scheikundeleraar en redder van verborgen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog; en Elisabeth Nuijens, een historicus en chartermeester. Hun prestaties weerspiegelen de hoge standaard van onderwijs en morele waarden die in Jerusalem werden bijgebracht.
Tegenwoordig kunnen bezoekers van Venray de locatie van Jerusalem verkennen en nadenken over de historische betekenis ervan. Hoewel de oorspronkelijke gebouwen verdwenen zijn, bieden de overgebleven structuren een blik in het verleden. Wandelend door het gebied kan men zich het dagelijks leven van de kanunnikessen, de Ursulinen en de vele meisjes die hier hun opleiding kregen, voorstellen.
Jerusalem in Venray is niet zomaar een plek; het is een verhaal van toewijding, onderwijs en veerkracht. De geschiedenis ervan is een getuigenis van de blijvende kracht van geloof en het belang van onderwijs in het vormgeven van de levens van individuen en gemeenschappen. Of je nu een geschiedenisenthousiast, een spirituele zoeker of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, Jerusalem in Venray biedt een rijke en lonende ervaring.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 3 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.