De St. Marienkerk in Lünen, gelegen in de regio Noordrijn-Westfalen in Duitsland, is een prachtig voorbeeld van neogotische architectuur en een plaats van grote historische en culturele betekenis. Deze rooms-katholieke parochiekerk, gelegen in de wijk Lünen-Nord, is al eeuwenlang een baken van geloof en gemeenschap. De rijke geschiedenis, architectonische schoonheid en spirituele waarde van de kerk maken het een must-visit bestemming voor zowel toeristen als pelgrims.
De oorsprong van de St. Marienkerk gaat terug tot de vroege middeleeuwen en is stevig geworteld in de traditie van de Mariabedevaart. De eerste houten kapel of kerk op deze plek werd waarschijnlijk opgericht tijdens de tijd van Karel de Grote. Tegen 1018 was er een stenen kerk gebouwd, die diende als parochiekerk voor het toenmalige Zuid-Lünen, waaronder de gemeenschappen Alstedde, Nordlünen en Wethmar vielen.
Door de eeuwen heen heeft de St. Marienkerk vele gebeurtenissen en veranderingen meegemaakt. In 1254 werd de oorspronkelijke romaanse kerk verwoest tijdens de Slag bij Wülferichskamp. De kerk werd later herbouwd in gotische stijl, waarbij alleen de romaanse toren behouden bleef. Rond de jaren 1260 huisvestte de kerk een vereerd beeld van de Madonna en Kind, dat het middelpunt van de Mariabedevaart werd.
In het begin van de 14e eeuw kregen de Graven van der Mark de controle over Lünen. Ondanks de verplaatsing van de stad naar de zuidelijke oever van de Lippe door Graaf Adolf II in 1336, behield de kerk aan de noordelijke oever zijn betekenis door de voortdurende Mariabedevaart, die voor het eerst werd gedocumenteerd in 1319. Opmerkelijk is dat de St. Marienkerk een katholiek bolwerk bleef, zelfs tijdens de Reformatie, toen de meeste andere kerken in het graafschap Mark protestants werden.
De kerk kreeg te maken met uitdagingen in de 18e eeuw, waaronder een tijdelijke sluiting die in 1729 werd bevolen door koning Frederik Willem I van Pruisen. Echter, in 1735 werd de kerk heropend. De industrialisatie van de 19e eeuw bracht een snelle groei naar Lünen, wat de bouw van een nieuwe, grotere kerk noodzakelijk maakte. De huidige neogotische basiliek, ontworpen door de benedictijnse architect Wilhelm Rincklake, werd gebouwd tussen 1894 en 1896 en ingewijd door bisschop Hermann Dingelstad.
De St. Marienkerk is een meesterwerk van neogotische architectuur, met een klassieke basiliekindeling met een driebeukig schip, transept, koor en een 5/8 apsis aan de oostkant. De kerk wordt geflankeerd door twee zijkapellen en heeft een prominente vierkante klokkentoren met een slanke spits, die een hoogte van 83 meter bereikt, waardoor het een van de hoogste kerktorens in Duitsland is.
Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met ribgewelven, bovenramen, spitsbogen, traceringen, kolommen en diensten. Het contrast tussen de donkere structurele elementen en de lichtgekleurde oppervlakken creëert een opvallend visueel effect. De afmetingen van de kerk zijn eveneens groots, met een totale lengte van 66 meter.
Speurtochten in Lünen
Ontdek Lünen met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Lünen op een spannende en interactieve manier!
De St. Marienkerk herbergt verschillende belangrijke artefacten en kunstwerken, waarvan vele afkomstig zijn uit de oorspronkelijke kerk. Een van de meest vereerde stukken is het gekroonde houten beeld van de Madonna en Kind, gemaakt rond 1260-1270 en vereerd als een miraculeus beeld. De kerk beschikt ook over een triomfkruis uit de 14e eeuw en een figurale doopvont uit dezelfde periode.
De neogotische preekstoel, vervaardigd in 1855 en versierd met figuren van Christus en de vier evangelisten, werd in 2003 omgebouwd tot een altaar. De Mariakapel toont historische votiefoffers, en een levensgroot beeld van Christus in zegenende houding, gemaakt door beeldhouwer Heinrich Bäumer Sr. in 1933, staat voor het koor. Dit beeld herdenkt de leden van de parochie die stierven in de Eerste Wereldoorlog.
De glas-in-loodramen van de kerk, gemaakt door glazenier Hubert Spierling tussen 1991 en 2003, beelden bijbelse scènes van leven, dood, zonde en verlossing uit. De ramen in de Mariakapel zijn ontworpen door Wilhelm Rengshausen.
De St. Marienkerk herbergt twee prachtige orgels. Het hoofdorgel, gebouwd door de gebroeders Stockmann uit Werl tussen 1996 en 1998, heeft 45 registers op drie manualen en een pedaal, met mechanische tractuur en elektrische registertractuur. Het koororgel, gemaakt door Henk en Gerrit Klop in 1983, werd in 2005 door de kerk verworven.
De klokkentoren van de kerk herbergt een vierklokkenspel van gietstaal, geïnstalleerd in 1922 en gestemd op de noten h°-d′-e′-fis′.
De St. Marienkerk is niet alleen een historisch monument; het is een levend, ademend deel van de gemeenschap van Lünen. Ondanks de uitdagingen en veranderingen door de eeuwen heen, blijft de kerk een centraal plaats van aanbidding en bedevaart. In maart 2023 ontwikkelde de parochieraad een duurzaam vastgoedconcept om de toekomst van de kerk als de centrale kerk in de St. Marienparochie en het pastorale gebied van Lünen-Selm (Cappenberg)-Werne te waarborgen.
Bezoekers van de St. Marienkerk kunnen de rijke geschiedenis verkennen, de architectonische schoonheid bewonderen en de spirituele sfeer ervaren die al eeuwenlang pelgrims aantrekt. Of je nu een geschiedenisenthousiasteling, een architectuurliefhebber of een spirituele zoeker bent, de St. Marienkerk in Lünen biedt een diepgaande en verrijkende ervaring.
Koop nu tickets voor de speurtocht!
Met myCityHunt ontdek je duizenden steden over de hele wereld tijdens spannende speurtochten, schattenjachten en escape games!
myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 3 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.