×
4,5/5 van 130.226 beoordelingen

St. Petri

St. Petri Buxtehude

St. Petri

De St.-Petri-Kerk, lokaal bekend als St. Petri, is een opvallend voorbeeld van gotische baksteenarchitectuur in het charmante stadje Buxtehude, Nedersaksen, Duitsland. Deze evangelische kerk domineert niet alleen de skyline met haar indrukwekkende neogotische toren, maar biedt ook een rijke geschiedenis en artistiek erfgoed die bezoekers van dichtbij en veraf aantrekt.

De Geschiedenis van de St.-Petri-Kerk

De oorsprong van de St.-Petri-Kerk gaat terug tot het einde van de 13e eeuw. De huidige structuur verving een eerdere kerk, waarbij de eerste steen voor het nieuwe gebouw werd gelegd in 1285. Echter, pas rond 1320 was de kerk voltooid. Deze prachtige basiliek heeft een schip met vier traveeën, een koortravee met een iets onregelmatige vijfzijdige apsis, en een torenhoge westtoren die door de eeuwen heen aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan.

Een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van de kerk vond plaats in 1853 toen een blikseminslag de oorspronkelijke toren verwoestte. De toren werd vervolgens herbouwd volgens de ontwerpen van J. Wimmel uit Hamburg, met een nieuwe achthoek en een spitse torenspits. Verdere renovaties vonden plaats tussen 1898 en 1899 onder leiding van Karl Börgemann, die de zijbeuken, het koor, het bruidsportaal en de sacristie nauwgezet herstelde in overeenstemming met de oorspronkelijke structuur.

Architectonische Wonderen

De architectonische betekenis van de St.-Petri-Kerk ligt in het zeldzame gebruik van de basiliekvorm in Nedersaksen, gecombineerd met elementen die typerend zijn voor de baksteenhallenkerken in en rond Hamburg en Lüneburg. Het centrale schip van de kerk wordt ondersteund door ronde pilaren met klaverbladvormige bundels, een ontwerp dat doet denken aan de pilaren van de Elisabethkirche in Marburg en ook te zien is in de Marienkirche in Uelzen en de St. Johanneskerk in Lüneburg.

De zesdelige gewelven van het centrale schip en de vijfdelige gewelven van de zijbeuken, samen met twee vensterassen per travee, werden voor het eerst geïntroduceerd in de Magdeburger Dom rond 1274. Deze architectonische kenmerken werden vervolgens in baksteenvorm overgenomen rond 1320 in de St.-Petri-Kerk in Hamburg, de Stendaler Dom en andere kerken in de Altmark-regio. De westelijke nis, die zowel het portaal als het venster in de torenhal omvat, is een kenmerk dat gedeeld wordt met de St.-Petri-Kerk in Hamburg.

Speurtochten in Buxtehude

Ontdek Buxtehude met de digitale speurtocht van myCityHunt! Los puzzels op, beheers teamtaken en verken Buxtehude op een spannende en interactieve manier!

Tours

Interieurpracht

Ondanks uitgebreide renovaties heeft het interieur van de St.-Petri-Kerk grotendeels zijn oorspronkelijke karakter behouden. Een belangrijke restauratie vond plaats tussen 1986 en 1990, waarbij de architectonische kenmerken van de kerk werden benadrukt. De muren van het centrale schip zijn verdeeld in twee bijna even hoge verdiepingen: het onderste deel heeft vier brede spitsbogen op robuuste ronde pilaren, terwijl het bovenste deel, of lichtbeuk, een verdubbeling van het aantal assen toont, wat de zesdelige gewelven over een enkele travee in het centrale schip noodzakelijk maakt.

Het koor is versierd met een tweelaagse muurstructuur, elk met twee rijen vensters en blinde bogen. De rechthoekige traveeën van de zijbeuken worden overspannen door vijfdelige gewelven, waarbij elke travee twee vensterassen heeft. Slanke bundels met een vierbladige doorsnede staan tussen de vensters. De tweede travee aan elke kant van het schip bevat een spitsboogportaal, waarbij het zuidelijke portaal een neogotische omlijsting heeft.

Artistieke Schatten

Het belangrijkste stuk van het kerkmeubilair is een hoog barok altaarstuk, gemaakt in 1710 door de Hamburgse meester Hans Hinrich Römers. Deze tweelaagse structuur is versierd met schilderijen, beelden, kolomomlijstingen en acanthusornamenten. Boven het schilderij van het Laatste Avondmaal in de basiszone bevindt zich een groot centraal schilderij van de Geboorte, en in het bovenste gedeelte is een volledig plastisch kruisbeeld geplaatst tegen een geschilderd landschap. De structuur wordt bekroond door de Verrezen Christus, geflankeerd door engelen met de passiewerktuigen, met beelden van de vier evangelisten naast de kolommen.

Een ander belangrijk artistiek schatstuk is het Halepaghen-altaar in de noordelijke zijbeuk, een laatgotisch vleugelaltaar met geschilderde Passiescènes, genoemd naar de schenker, Gerhard Halepaghe. Het predellaschilderij werd in 1641 overgeschilderd met een Aanbidding van de Wijzen en Herders, mogelijk het middeleeuwse beeld daaronder bewarend. Het hoofdpaneel toont Christus die het kruis draagt, terwijl de binnenzijden van de vleugels de Geseling en Kroning met Doornen aan de rechterkant tonen, en de Kruisiging en Graflegging aan de linkerkant. De buitenzijden zijn beschilderd met levensgrote afbeeldingen van Paulus en Hiëronymus. De knielende geestelijke naast Paulus wordt beschouwd als een schenkerbeeld van Gerhard Halepaghe, wiens wapen en naaminscriptie aan de nu verloren stenen altaartafel waren bevestigd. Het hoofdpaneel en delen van de buitenzijden van de vleugels worden toegeschreven aan de hoofdmeester, mogelijk Wilm Dedeke, die voor 1500 in Lübeck werkte, daarna in Hamburg, en rond 1510 hier in Buxtehude.

Andere Opmerkelijke Kenmerken

De prachtige vroegbarokke preekstoel uit 1674 is vervaardigd in robuuste, zeer plastische vormen en wordt ondersteund door de halfbeeldige figuur van een Atlas. Het heeft een komvormige console versierd met gevleugelde cherubkoppen en draagt beelden van apostelen tussen gedraaide kolommen op de balustrade van de mand en de trap. De deur naar de preekstoeltrap wordt omlijst door versierde pilasters, waarboven een gevelachtige top met kraakbeenwerk is geplaatst. De meerlagige, rijkelijk versierde klankbord is versierd met cherubijnen die de passiewerktuigen vasthouden en toont een laatgotisch Christusbeeld uit het begin van de 16e eeuw onder een baldakijn omlijst door gedraaide kolommen. Het klankbord wordt bekroond door een beeld van Christus met de overwinningsvlag uit 1673/74.

Restanten van een middeleeuwse koorbank uit circa 1400 zijn bewaard gebleven, met de oostelijke eindpanelen en enkele zitplaatsen aangevuld aan het einde van de 19e eeuw. De westelijke eindpanelen hebben figuratieve reliëfs onder ogee bogen, die zittende profetenfiguren aan de buitenkant afbeelden, de kruisdragende Christus en een priester met een kelk aan de binnenkant van de noordelijke bank, en vrouwelijke heiligen op de eindvlakken. Verschillende gesneden bankeinden uit circa 1500, rond 1550, en gedateerd 1545 en 1546 werden hergebruikt in de nieuwe banken. In de zuidelijke zijbeuk bevindt zich een levensgroot, goed gevormd kruisbeeld uit circa 1470, waarschijnlijk het voormalige triomfkruis.

Conclusie

De St.-Petri-Kerk is niet alleen een plaats van aanbidding; het is een schatkamer van geschiedenis en kunst die een blik biedt op het verleden. Van de gotische architectuur tot de barokke en gotische inrichting, elke hoek van de kerk vertelt een verhaal van toewijding, kunstzinnigheid en veerkracht. Een bezoek aan deze prachtige kerk in Buxtehude is een reis door eeuwen van geloof en cultuur, waardoor het een onmisbare bestemming is voor geschiedenisliefhebbers en kunstliefhebbers.

Speurtochten in Buxtehude

2 jaar
365 dagen/jaar inwisselbaar
5.233
in meer dan 5.233 steden

Geef je dierbaren een spannende ervaring

myCityHunt vouchers zijn het perfecte cadeau voor veel gelegenheden! Verras jouw vrienden en familie met dit buitengewone evenementgeschenk. myCityHunt vouchers zijn vanaf de aankoopdatum 2 jaar geldig en kunnen binnen deze periode worden gebruikt voor een vrij te kiezen stad en tour uit het myCityHunt portfolio.

Koop cadeaubonnen

Wat onze klanten over ons zeggen