TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets
myCityHunt - De speurtocht voor je smartphone

Speurtocht vragen

slechts
€ 12,99
p.p.

Speurtocht vragen - geweldige ideeën voor een stadsavontuur!

Als je een speurtocht wilt organiseren, rijst al snel het volgende probleem op: Wat voor soort vragen moet de speurtocht bevatten? Het succes van een stadsrally hangt immers vooral af van de taken. Wie heeft het niet eens meegemaakt: een speurtocht of een schattenjacht begint, alle deelnemers zijn zeer gemotiveerd! Maar als de raadsels van de speurtocht eentonig zijn of zelfs duidelijke fouten bevatten, keldert de motivatie al snel. De juiste vragen voor de speurtocht zijn daarom het allerbelangrijkste. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dus hoe vind je de juiste ideeën voor speurtochten en hoe kun je ze vakkundig implementeren? Met deze tips wordt het veel gemakkelijker voor jou om geschikte speurtocht raadsels voor jouw stadsavontuur te ontwikkelen!

Tip 1 speurtocht vragen - identificeer gemeenschappelijke interesses

Hebben de deelnemers iets dat hen verbindt en kan dat in de taken voor de speurtocht worden opgenomen? In het geval van een speurtocht met een groep vrienden of voor een vrijgezellenfeestje kunnen dit zeker vragen om de voorkennis over de deelnemers te activeren. Bij het organiseren van speurtochten voor je eigen sportclub zijn taken met een atletische vaardigheid natuurlijk voorbestemd. De taken hoeven niet erg serieus te zijn: zelfs triviale kennis, die de deelnemers aan het lachen maakt, kan de stemming verlichten. Wist jij bijvoorbeeld dat een 'wave in het stadion' die vaak voorkomt bij voetbalwedstrijden met een gemiddelde snelheid van 40km/u door het stadion reist?

De moeilijkheidsgraad moet ook afhangen van de interesses van de deelnemers: hoewel een groep wiskundeprofessoren zeker de eerste tien decimalen van het getal pi kent, worden personen, die niet enthousiast zijn over wiskunde, er snel door overweldigd...

Tip 2 speurtocht vragen - houd rekening met de leeftijd

Je moet ook van tevoren de leeftijdscategorie van de deelnemers verduidelijken. Volwassenen kunnen meer uitdagende taken oplossen, maar dit betekent niet dat je minder moeite hoeft te doen voor een speurtocht voor een kinderfeestje. De jongere deelnemers aan de speurtocht moeten tenslotte ook worden uitgedaagd, anders begint de verveling al snel. Als de vragen daarentegen te moeilijk zijn, levert dat frustratie op. Aan de andere kant kunnen sommige vragen, die op kinderen zijn afgestemd, volwassenen laten fronsen. Bij het organiseren van speurtochten voor volwassenen en kinderen moet met de volgende punten rekening worden gehouden.

Speurtocht raadsels voor kinderen

Als je een evenement voor kinderen plant, is een klassieke speurtocht vaak het hulpmiddel bij uitstek. Zoek, vind, blijf zoeken en vind uiteindelijk een schat vol lekkers! De taken mogen niet te ingewikkeld zijn en kunnen wat beweging van de kleintjes vergen. Hier kan het zinvol zijn om minder op de vragen te focussen en meer op actieve taken: gebruik krijt om eenvoudige aanwijzingen op de grond aan te geven, die de kinderen kunnen volgen. Je kunt dan op verschillende punten instructies geven. Laat ze stappen tellen, presenteer een eenvoudig raadsel om de volgende richting te bepalen of daag ze uit met een klimtaak in de speeltuin. Maar alleen gebruik van taken waarvan jij denkt dat de deelnemers daartoe in staat zijn.

Vragen voor speurtochten voor volwassenen

Met volwassen deelnemers zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd. Van lastige puzzels over interactie met buitenstaanders tot taken, die een zekere conditie vereisen, (bijna) alles is denkbaar. Er kunnen zelfs voertuigen worden toegevoegd om de vragen of de puzzels over een groot gebied te verspreiden. Als je bijvoorbeeld een excursie voor jouw motorclub plant, kunnen ze de vragen voor de speurtocht langs de geplande route vinden! Dit maakt het ook mogelijk om een evenement over meerdere dagen te organiseren. Hier kun je de mogelijkheden van de deelnemers ten volle benutten. Je moet het natuurlijk niet overdrijven - het moet natuurlijk wel leuk blijven. De taken voor de speurtocht moeten ook bij de leeftijd van de deelnemers passen: terwijl oudere deelnemers snel te zwaar worden uitgedaagd met vragen over de nieuwste modetrends, kunnen twintigjarigen er misschien niet in slagen vragen over het leven in de naoorlogse periode te stellen.

Tip 3 speurtocht vragen – de omgeving is belangrijk!

Natuurlijk zijn de beste ideeën nutteloos als ze niet in de omgeving van de speurtocht passen. Bij de ontwikkeling van de vragen voor de speurtocht moet daarom altijd rekening worden gehouden met de locatie. De volgende locaties zijn ideaal voor een speurtocht of een schattenjacht. Houd er echter rekening mee dat niet elke vraag voor jouw voorkeurslocatie geschikt is!

Speurtocht taken in de stad

Het zal je niet verbazen dat de stedelijke ruimte bijna onbeperkte mogelijkheden voor een speurtocht biedt: de meeste steden in Europa of Azië kunnen terugkijken op duizenden jaren geschiedenis. Dit heeft meestal in het stadsbeeld duidelijke sporen achtergelaten: kloosters, torens en kronkelende steegjes getuigen vaak van de vroegere pracht en zijn ideale locaties voor vragen voor speurtochten. Zo wordt je speurtocht een leerzame tocht door de oude stad. Meestal zijn er informatieborden, die de deelnemers van informatie voorzien. Cruciale gegevens of portretten van voormalige heersers zijn vaak op kerken, standbeelden en fonteinen te vinden. Neem deze op in jouw puzzels door bijvoorbeeld de kijkrichting van de figuren en de bustes in de taak te integreren!

Speurtocht taken op het platteland

Ook tours door de natuur bieden veel potentie: een speurtocht in het bos kan bijvoorbeeld vragen over de lokale flora en fauna bevatten. Een speurtocht vraag kan zich bijvoorbeeld richten op welke boomsoorten in een bepaald deel van het bos groeien. Dieren kunnen ook het onderwerp van speurtocht vragen zijn: een puzzel kan bijvoorbeeld verwijzen naar pootafdrukken van vossen, dassen of andere bosbewoners. Houd er echter wel rekening mee dat de natuur voortdurend verandert, dus de objecten waarnaar in jouw taken voor de speurtocht wordt verwezen, blijven vaak niet lang op één plek...

Speurtocht taken voor binnenlocaties

Speurtochten worden meestal geassocieerd met lichaamsbeweging in de frisse lucht. Ze kunnen echter ook binnenshuis plaatsvinden. Dit heeft natuurlijk ook impact op de vragen voor de speurtocht. Indoor-locaties hebben het voordeel dat je aanwijzingen kunt verbergen zonder het risico te lopen dat ze tussentijds worden gestolen. Het is bijvoorbeeld goed om aanwijzingen te plaatsen op alledaagse voorwerpen zoals eten, decoratieve voorwerpen en meubels. Er zijn geen grenzen aan jouw creativiteit bij het formuleren van raadsels voor speurtochten binnenshuis!

Als je deze drie tips voor het uitwerken van stadsrally vragen ter harte neemt, staat niets een succesvolle speurtocht in de weg!

Speurtocht vragen: wat je in gedachten moet houden

Kun je nog steeds geen geschikte vragen voor de speurtocht bedenken? De volgende suggesties kunnen je op weg helpen:

Afwisseling is echt belangrijk

Maak zoveel mogelijk verschillende puzzels om alle deelnemers uit te dagen. Als de raadsels te eenzijdig zijn, zijn de specialisten in het voordeel, terwijl de gemiddelde deelnemer aan de speurtocht dan snel gefrustreerd raakt. Dit leidt alleen maar tot ontevredenheid. Daarom moeten de taken ook verschillende talenten uitdagen en bevorderen. Wiskunde, logica, algemene kennis, observatievermogen of goed teamwerk zijn slechts enkele voorbeelden.

Codes

Codes maken het zoeken naar geschikte stadsrally vragen veel gemakkelijker! Ze kunnen zelfs eenvoudige vragen aanzienlijk verbeteren, die anders niet veel enthousiasme zouden veroorzaken. De code, die je kiest, is aan jou. Het oplossingswoord of de speurtocht vraag kan bijvoorbeeld bestaan uit de eerste letters van een zin. Het Caesarcijfer is ook populair. Er zijn geen grenzen aan jouw verbeeldingskracht. Je moet er alleen voor zorgen dat het ontcijferen van de code niet al te moeilijk is.

Kennisvragen

Waarom zou je geen speurtocht vragen ontwikkelen over onderwerpen, die de deelnemers met elkaar verbinden? Is het een bedrijfsuitje onder collega's? Dan zijn speurtocht raadsels over de geschiedenis van het bedrijf duidelijk. Zijn ze leden of fans van een sportclub? In dit geval is de geschiedenis van de club een schatkamer om uit te putten. Zijn er vragen nodig voor een speurtocht voor een vrijgezellenfeest? Dan moet je wat onderzoek doen naar het cv van de bruidegom. De mogelijkheden zijn legio.

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste vragen over de speurtocht te verzinnen? Een georganiseerde schattenjacht met een smartphone zou de oplossing kunnen zijn! De vragen over de stadsrally hier zijn immers samengesteld door ervaren deskundigen op het gebied van speurtochten!

Zelf een speurtocht organiseren of deze boeken?

Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Organiseer het zelf
Voors & tegens van het zelf organiseren
Boek tickets
Voors & tegens van het boeken van tickets
Zeer tijdrovend Makkelijk te boeken
 • Juiste moeilijkheidsgraad is moeilijk in te schatten
 • Vereist veel onderzoek
 • Veel creativiteit nodig
 • Al meer dan 1.402.000 keer gespeeld
 • Geoptimaliseerd concept
 • Liefdevol vormgegeven rondleidingen
Alleen op papier Intuïtieve webapplicatie
Gratis (behalve de materiaalkosten) Niet gratis
Aanpasbaar Geen eigen taken

Welke vragen zijn geschikt voor een speurtocht?

De volgende vijf soorten vragen worden vaak bij speurtochten gebruikt:

 • Gecodeerde vragen: bijvoorbeeld braille- of morsecode.
 • Strikvragen: vragen die creativiteit vereisen om op te lossen.
 • Kennisvragen: hier is algemene kennis vereist.
 • Vragen over de omgeving: hier moet je je ogen open houden.
 • Denktaken: logica is vereist voor deze taken.

Welke vragen horen bij een speurtocht?

De volgende 4 soorten vragen zijn erg populair bij speurtochten voor kinderen:

 • Gecodeerde vragen: bijvoorbeeld spiegelschrift of het CAESARcijfer
 • Hersenkrakers: logische raadsels zijn leuk, maar zouden niet te moeilijk moeten zijn.
 • Rekenkundige problemen: de oplossing kan de code van een cijferslot zijn
 • Vragen over de omgeving: een standbeeld of een inscriptie kan de volgende aanwijzing zijn
Wij ♥ stedelijke avonturen!Impressum