TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets
myCityHunt - De speurtocht voor je smartphone

Ideeën voor speurtochten

slechts
€ 12,99
p.p.

Speurtocht ideeën: hoe jij jouw speurtocht tot een groot succesverhaal kunt maken

Ideeën vinden voor een speurtocht is echt niet zo moeilijk. Houd er echter rekening mee dat plezier en teamwork op de voorgrond moeten staan en dat de taken bij het tijdsbestek en de deelnemers moeten passen. Om verveling of frustratie te voorkomen, mogen de deelnemers niet te veel of te weinig worden uitgedaagd. Hier vind je speurtocht ideeën, die zorgen voor een alomvattende succesvolle ervaring. Eerst het goede nieuws: met de voorbereidingen bezig zijn, is erg leuk!

Speurtocht ideeën voor kinderen

Bij een speurtocht voor kinderen helpt een overkoepelend thema of een spannend onderwerp om de kinderen in de juiste stemming te brengen. Piraten en prinsessen, mythische wezens, detective-avonturen of de wereld van tovenaars zijn bijvoorbeeld goede thema's voor een speurtocht. Bijpassende puzzels en gadgets voor het thema zijn meestal niet moeilijk te vinden en de schat aan het einde moet natuurlijk ook bij de verhaallijn passen. Om het plezier te vergroten, is een gevoel van prestatie en kleine beloningen tussendoor essentieel. En het kan ook geen kwaad om een alternatieve taak te hebben als een puzzel te lastig blijkt te zijn. Speurtocht ideeën voor kinderen moeten bij hun leeftijd passen en moeten over onderwerpen gaan, die hen het meest interesseren.

Hoe lang moet een speurtocht voor kinderen duren?

Over het algemeen geldt: hoe jonger de kinderen, hoe korter de speurtocht. Een speurtocht voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar mag niet langer dan een half uur tot drie kwartier duren. Oudere kinderen (tot 14 jaar) kunnen wel twee uur speuren. En het kan geen kwaad om tijdens de langere speurtochten een pauze met verfrissingen of gezonde snacks aan te bieden.

Speurtocht ideeën die leuk zijn voor kinderen

Het oplossen van geheime codes kan erg leuk zijn: een gecodeerd bericht dat eerst moet worden gedecodeerd, kan een al te eenvoudige taak in een spannende groepsuitdaging veranderen. Een simpele geheime code kun je gemakkelijk zelf verzinnen of op het internet vinden. Je kunt behendigheidsspelletjes gebruiken (balanceren over een touw, springen op één been, blikjes gooien) of kleine rekenopdrachten (‘Ga 2+3 treden naar het zuiden en dan 7-2 treden naar het oosten’...) om het pad naar het volgende stoppunt of de volgende aanwijzing te onthullen. Sportiviteit, behendigheid, kennis en hersenkrakers kunnen worden gecombineerd om alle sterke punten van de deelnemende kinderen aan te spreken. De puzzel moet een uitdaging zijn, maar mag niet te veeleisend zijn als ze het gezamenlijk moeten oplossen.

Speurtocht ideeën met een smartphone of een tablet

Als de kinderen oud genoeg zijn om een smartphone of een tablet te gebruiken, kan dit ook bij het plannen van de speurtocht worden meegenomen. Zo kunnen essentiële aanwijzingen, schatkaarten etc. ook via WhatsApp of Messenger verstuurd worden. Foto's van voltooide taken kunnen nodig zijn om hints voor de volgende taak of de positie van het het volgende stoppunt te krijgen. Voor veel kinderen en jongeren is hun mobiele telefoon of tablet een integraal onderdeel van hun leven en daarom is het zinvol om taken voor een speurtocht te hebben, die dit feit weerspiegelen. Tablets of smartphones mogen echter niet overdreven veel worden gebruikt – het doel van de speurtocht is tenslotte om samen te spelen en niet om naar een scherm te staren.

Speurtocht ideeën voor volwassenen

Bij het organiseren van een speurtocht voor volwassenen passen natuurlijk totaal andere ideeën. De taken mogen ingewikkelder zijn, de bewegingsradius groter en de technische uitrusting geavanceerder. Wat echter wel hetzelfde blijft, is de focus op teamgeest en plezier. Ook moeten de deelnemers niet overdreven worden uitgedaagd of verveeld raken. Typische gelegenheden voor een speurtocht voor volwassenen zijn het vrijgezellenfeest, het bedrijfsfeest, verjaardagen of andere jubilea.

Het ontwerpen van gevarieerde puzzels

Volwassenen hebben ook een gevoel van prestatie en afwisseling nodig om plezier te kunnen hebben. Bij speurtochten in de buitenlucht kunnen stoppunten zich ook in openbare gebouwen of in winkels bevinden, op voorwaarde dat ze open zijn wanneer de speurtocht plaatsvindt. Etiquetteregels moeten worden gerespecteerd en er mogen geen gênante of storende handelingen van de deelnemers worden verlangd. Smartphones en het gebruik van apps of elektronische gadgets kunnen worden opgenomen. Hiermee kunnen coördinaten of codes worden verzonden, straten of plaatsen worden gevonden of de voltooiing van een specifieke taak worden vastgelegd op een foto of een ingesproken- of videobericht. Zorg ervoor dat de puzzels van elkaar verschillen en verschillende talenten van de deelnemers vereisen - op deze manier wordt iedereen betrokken. Laat deelnemers hun sterke punten en vaardigheden inzetten; iedereen wil graag stralen. Taken, die alleen samen kunnen worden uitgevoerd, bevorderen de teamgeest en de saamhorigheid en moeten worden afgewisseld met opdrachten waarin individuen naar voren komen.

Waar moet de speurtocht plaatsvinden?

Welke speurtocht ideeën kunnen worden geïmplementeerd, hangt ook in belangrijke mate af van de locatie (appartement, huis/tuin, stad, park, bos,...). Bekijk de locatie van dichtbij en laat je door de omgeving inspireren. Waar zijn goede plekken voor aanwijzingen? Waar blijft de schat onopgemerkt? Als je bijvoorbeeld clubs, pubs, openbare gebouwen of winkels opneemt in de speurtocht, zijn ze dan ook open als de speurtocht plaatsvindt? Moet de speurtocht laagdrempelig zijn omdat er kinderen of volwassenen met een lichamelijke handicap deelnemen? Om de speurtocht soepel te laten verlopen, moet je de plaatsen en de stoppunten goed kennen. Enkele geweldige ideeën voor jouw speurtocht zullen ongetwijfeld opborrelen als je rondkijkt op jouw favoriete plekken en bijzonder opvallende plaatsen opneemt (sculpturen, fonteinen, bomen,...).

Motto's en thema-ideeën voor de speurtocht

Het motto of het thema moet bij de doelgroep passen en er moeten zoveel mogelijk deelnemers bij betrokken worden. Wat maakt de groep tot een groep, wat hebben ze gemeen? Groepen die uit familieleden bestaan, ontmoeten elkaar op een ander niveau dan collega's of vrienden. Wat zijn hun verhalen, wat hebben ze gemeen of waarin zijn ze geïnteresseerd? Als je de gemeenschappelijke kenmerken en interesses van je deelnemers als uitgangspunt neemt, kom je al snel met grappige en passende ideeën. Waarom vertel je de familie niet dat hun geheime voorouder hen een schat heeft nagelaten of een groep ingenieurs een lastige wiskundige opdracht om onderweg te kraken? Als jij weet wat jouw groep gemeen heeft, komen er vaak vanzelf geschikte ideeën voor een speurtocht naar boven.

Kostuum ideeën voor je speurtocht

Niet alleen kinderen vinden het geweldig om tijdens de speurtocht hun favoriete personages uit boeken, films, manga's of tv-series te ontmoeten. De volgende hint krijgen van een coole favoriete held kan een hoogtepunt tijdens de speurtocht zijn. Wie zijn de favoriete helden van jouw deelnemers? Zelfs als de deelnemers zichzelf moeten verkleden om de volgende taak te voltooien, kan dit ronduit grappig zijn: je kunt bijvoorbeeld superman/batman/spiderman kostuums voor kinderen klaarleggen of volwassenen vragen om Sherlock Holmes te imiteren.

Welke ideeën zijn minder geschikt voor een speurtocht

Kijk bij de voorbereiding goed naar jouw speurtocht ideeën. Wat op het eerste gezicht een geweldig idee lijkt, kan bij nader inzien soms moeilijk te implementeren zijn en een echte bron van frustratie blijken te zijn. Je moet bijvoorbeeld vooral in het openbaar geen taken opnemen die gênant kunnen zijn. Deelnemers een gedicht laten reciteren of een liedje laten zingen (vooral samen) kan leuk zijn. Soms is het echter beter om een ‘of/of oplossing’ aan te bieden: je moet of 'We are the champions' zingen of je teamgenoten ‘met een grapje aan het lachen maken’. En natuurlijk moeten alle speurtocht ideeën waarbij deelnemers gewond kunnen raken, worden uitgesloten. Geef de deelnemers in plaats daarvan de kans om te kunnen schitteren!

De kans is dus groot dat jouw deelnemers waarde voor hun geld krijgen en de speurtocht als een buitengewoon bevredigende ervaring zullen onthouden.

Koop nu tickets voor de speurtocht!
Boek tickets

Zelf een speurtocht organiseren of deze boeken?

Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Organiseer het zelf
Voors & tegens van het zelf organiseren
Boek tickets
Voors & tegens van het boeken van tickets
Zeer tijdrovend Makkelijk te boeken
  • Juiste moeilijkheidsgraad is moeilijk in te schatten
  • Vereist veel onderzoek
  • Veel creativiteit nodig
  • Al meer dan 1.402.000 keer gespeeld
  • Geoptimaliseerd concept
  • Liefdevol vormgegeven rondleidingen
Alleen op papier Intuïtieve webapplicatie
Gratis (behalve de materiaalkosten) Niet gratis
Aanpasbaar Geen eigen taken
Wij ♥ stedelijke avonturen!Impressum