TICKETS
BOEK HIER!
per persoon
€ 12,99
Tickets
Tickets
myCityHunt - De speurtocht voor je smartphone

Organiseer een speurtocht

slechts
€ 12,99
p.p.

Zet zelf een speurtocht uit - hier lees je hoe je er een succes van kunt maken!

Wil jij zelf een speurtocht uitzetten en weet je niet echt waar je moet beginnen? Hieronder laten wij je een mogelijke aanpak zien en geven wij je enkele suggesties over de opzet en de structuur om jouw evenement tot een compleet succes te maken. Er moet veel worden voorbereid, zoals de stoppunten, de taken en de materialen voor de deelnemers. Heb je al een idee hoe jij de speurtocht zou willen uitzetten? Je moet namelijk ruim van tevoren met jouw planning beginnen.

Dit is wat je van tevoren allemaal moet overwegen!

De eerste vragen, die je jezelf moet stellen zijn: waar moet de speurtocht plaatsvinden en wie moet er aan kunnen deelnemen? Afhankelijk van de locatie biedt dit een breed scala aan mogelijkheden om de speurtocht aan te passen, maar er zijn ook mogelijke problemen waarmee rekening moet worden gehouden. Moet de stadsrally binnen of buiten plaatsvinden? Is er voldoende ruimte voor alle deelnemers?

Maak dit op een gegeven moment duidelijk aan alle spelers. Daarnaast moet je bij het plannen van iets altijd met jouw deelnemers rekening houden. Doe je de speurtocht met je vrienden? Of plan je een teamevenement voor een bedrijf? Is het misschien een uitje voor jouw sportteam? Hoe beter je reageert op jouw deelnemers, hoe meer plezier iedereen zal hebben. Houd ook rekening met eventuele problemen, zoals bijvoorbeeld taalbarrières of weersveranderingen.

Een speurtocht in de buitenlucht organiseren - waar moet je op letten?

Dingen zijn anders als de speurtocht buiten plaatsvindt. De speurtocht buiten kan zich over een groot gebied uitstrekken. Men mag echter de fysieke gesteldheid van de deelnemers aan de speurtocht niet uit het oog verliezen. Ook speelt het weer bij een speurtocht in de buitenlucht een belangrijke rol: denk daarom bij het plannen aan regencapes en paraplu's.

Mogelijke locaties hiervoor zijn bijvoorbeeld een nabijgelegen bos, een tuin of de dichtstbijzijnde grotere stad. Zeker in het kader van een stedentrip met vrienden of het bedrijf sla je tijdens een speurtocht twee vliegen in één klap: tijdens het spel leer je zowel de stad als je medespelers beter kennen.

Een speurtocht organiseren - de grootte van de groep is belangrijk

De grootte van de groep is ook belangrijk: er mogen nooit te veel of te weinig mensen in een team zitten. Als de teams te groot zijn, zal een deel van de spelers niets te doen hebben en zich gaan vervelen. In een te kleine groep zullen sommige spelers zich al snel overweldigd voelen. Het optimale aantal spelers is gewoonlijk 4-6 personen. Zodra de bovengrens wordt overschreden, is het raadzaam om meerdere teams te gaan vormen. Zo wordt ook de competitieve geest snel gewekt! De complexiteit neemt echter met het aantal teams toe. Dit mag je bij het organiseren van een speurtocht niet vergeten! Daarom mag het aantal deelnemers aan een particulier georganiseerde speurtocht nooit hoger dan 50 deelnemers zijn.

Ook de leeftijd van de deelnemers speelt een grote rol

Niet alleen de locatie van het evenement, de grootte van de teams en het kader van de speurtocht moeten bekend zijn, maar ook de leeftijd van de spelers is erg belangrijk! De taken en de duur van de speurtocht hangen ervan af. Vooral bij jonge deelnemers moet ervoor worden gezorgd dat de spellen niet te moeilijk worden en het spel in het algemeen niet te lang. Dit komt omdat met name kinderen een kortere aandachtsspanne hebben en daardoor snel hun interesse in het spel kunnen verliezen. Bij een speurtocht voor kinderen moet je ook aan één begeleider per team denken om de kinderen door het spel te leiden en om ervoor te zorgen dat ze veilig op de bestemming aankomen.

Voor volwassenen moet je de spellen aan de verschillende vaardigheden van de deelnemers aan de speurtocht aanpassen. De focus van de speurtocht voor volwassenen zou bij oudere spelers ook niet langer op het vinden van een schat moeten liggen - hier zou de focus op het oplossen van de puzzels moeten liggen. Dus hier is het motto: ‘De weg ernaartoe is een doel op zich!’

Gps-apparaten of liever toch een schatkaart?

Ook als het om materialen gaat, heb je natuurlijk veel opties. Die goede oude schatkaart kan bijvoorbeeld door gps-apparaten of door een kaart op je mobiele telefoon worden vervangen. Bovendien kun je fototaken in de speurtocht integreren: hier moeten de spelers foto's van zichzelf, van een bepaald standbeeld of van een levend wezen maken. Je kunt het team hiervoor een Polaroid-camera geven. Als alternatief kan elke speler ook zijn eigen camera op de mobiele telefoon gebruiken. Dit heeft als voordeel dat video's ook speels in de speurtocht kunnen worden meegenomen. Zo'n videotaak kan bijvoorbeeld vereisen dat een deelnemer of zelfs het hele team een liedje zingt of een gedicht voordraagt. Welk materiaal voor de speurtocht je ook besluit te gebruiken, zorg ervoor dat je het in voldoende hoeveelheid hebt. Niets is zo frustrerend als een opdracht, die niet kan worden uitgevoerd door een gebrek aan apparatuur.

Indoor speurtocht als optie voor slecht weer

Een indoor variant zou bijvoorbeeld de speurtocht binnenshuis kunnen zijn. Ook kantoorruimtes en conferentiehotels zijn hiervoor geschikt. Je zou er zelfs een kasteel voor kunnen huren... Houd er echter wel rekening mee dat je binnen wellicht minder ruimte dan buiten hebt en dat je daardoor ook qua taken beperkt bent. Zorg er bij het maken van de taken voor dat ze in praktisch elke omgeving haalbaar zijn. De focus zou meer op de puzzels moeten liggen en die moeten zoveel mogelijk verschillende vaardigheden uitdagen. Algemene kennis, wiskunde, logica en observatievaardigheden zijn slechts een begin. Dit is erg belangrijk om een beroep op de verschillende persoonlijkheden van de deelnemers te doen. De boekenwurm kan bijvoorbeeld pagina voor pagina de werken van Shakespeare citeren, terwijl de gepassioneerde voetbalfan in zijn slaap de kampioenen van de 1e Bundesliga kan reciteren.

Koop nu tickets voor de speurtocht!
Boek tickets

Voorbereiding is bij het organiseren van een speurtocht cruciaal

Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste voor een geslaagd evenement. Denk van tevoren na over wat je voor de speurtocht nodig hebt. Wil je de deelnemers van materiaal voorzien? Geef voor de zekerheid dan een beetje extra voor het geval dat. Over het algemeen moet je er vanuit gaan dat jouw deelnemers niet optimaal zijn voorbereid. Overweeg daarom wat er nog meer nodig zou kunnen zijn, maar wat niet vanzelfsprekend is.

Als je de stoppunten wilt voorbereiden, ga dan zelf naar de respectievelijke locaties en test of alles werkt zoals jij je het voorstelt. Zorg ervoor dat alles wat je van plan bent, is toegestaan en dat je niet per ongeluk privé-eigendom opneemt.

Bereid de stoppunten echter vlak voor het evenement voor zodat het weer of vandalen geen roet in het eten kunnen gooien. Bedenk ook welke problemen er kunnen ontstaan. Zijn alle taken duidelijk geformuleerd? Hebben de deelnemers bij problemen een contactpersoon? Kunnen individuele deelnemers problemen ondervinden?

Als je de bovenstaande punten ter harte neemt, staat niets voor een succesvolle speurtocht in de weg. Hier zijn alle tips nog eens in het kort:

  • Speurtocht tip 1: begin op tijd met het plannen van de speurtocht.
  • Speurtocht tip 2: overweeg de groepsgrootte.
  • Speurtocht tip 3: pas de opdrachten en de procedures aan de leeftijd van de deelnemers aan.
  • Speurtocht tip 4: neem materialen in de taken op en verstrek ze.
  • Speurtocht tip 5: bereid de speurtocht gewetensvol voor.

Zelf een speurtocht organiseren of deze boeken?

Uitgerust met de bovenstaande informatie, ben jij al op de goede weg om jouw speurtocht te creëren. Je zult echter wel hebben gemerkt dat er veel dingen zijn waarmee je rekening moet houden en dat het ontwikkelen van jouw speurtocht veel tijd kost. Ook is er de vraag of de deelnemers hun speurtocht raadsels uiteindelijk leuk zullen vinden. Het is daarom de moeite waard om te overwegen of je de speurtocht liever zelf wilt plannen en organiseren of dat je liever van een beproefd concept gebruik maakt. In de volgende tabel vergelijken we de voor- en nadelen van beide opties.

Organiseer het zelf
Voors & tegens van het zelf organiseren
Boek tickets
Voors & tegens van het boeken van tickets
Zeer tijdrovend Makkelijk te boeken
  • Juiste moeilijkheidsgraad is moeilijk in te schatten
  • Vereist veel onderzoek
  • Veel creativiteit nodig
  • Al meer dan 1.236.000 keer gespeeld
  • Geoptimaliseerd concept
  • Liefdevol vormgegeven rondleidingen
Alleen op papier Intuïtieve webapplicatie
Gratis (behalve de materiaalkosten) Niet gratis
Aanpasbaar Geen eigen taken

Hoe kun je zelf een speurtocht organiseren?

Een zelfgeorganiseerde speurtocht is kostbaar, maar wel haalbaar. Allereerst moet je de route bepalen. Dan is het nodig om de opdrachten te ontwikkelen en de volgorde van de gebeurtenissen zorgvuldig te plannen. En een prijs voor de winnaar mag op een zelfgeorganiseerde speurtocht natuurlijk niet ontbreken.

Hoe organiseer ik een speurtocht voor een kinderfeestje?

Het organiseren van een speurtocht voor kinderen is eigenlijk gemakkelijker dan je denkt. Naast de juiste ideeën voor de opdrachten, heb je ook een geschikt gebied voor de speurtocht nodig. Wanneer je een speurtocht voor jonge kinderen organiseert, moet je ervoor zorgen dat er voldoende toezicht is.

Wij ♥ stedelijke avonturen!Impressum